Henrik Ibsens samlede verker på 68 minutter
Henrik Ibsen! Bare navnet er nok til å få voksne mennesker til å utbryte «Får vi dette på eksamen?!»
Men hva betyr dikteren for oss i 2024? Har han fortsatt noe viktig å by på, eller er Ibsen blitt noe vi finner oss i – fordi det er sunt? Har Ibsens skuespill blitt scenekunstens svar på tran?
Det er dette tre overmodige unge skuespillere – og en musiker – skal ta rede på i løpet av en drøy time. Henrik Ibsens samlede verker på 68 minutter er et show hvor forfatteren Knut Nærum tar alle midler i bruk for å gjøre Ibsen relevant i vår tid. Her gjenfortelles Ibsen med formgrep fra vår egen tid. Kunne Terje Vigen deltatt i Mesternes mester? Gir Peer Gynt mer mening som Maskorama? Handler Kongsemnene egentlig om Trond Giske? Er En folkefiende egentlig en actionfilm? Det vil vise seg.
Det blir sketsjer, sang, dans og tysk syttitallsporno. Kan Ibsen reddes? Trenger han å reddes? Når samtlige stykker er gjenfortalt – eller i det minste sneiet innom – er det publikum som feller dommen.
Av Knut Nærum
Regi: Jan Martin Johnsen
Med: Eirik Langås Jørgensen, Petter Westlund, Vilde Moberg og Mads Henriksen
Produsent: Dag 3
En tidsbesparende og veldig morsom måte å komme seg gjennom alle Henrik Ibsens 28 verk på en kveld!
Terningkast 5
Skuespillerne Petter Mjøen Westlund, Vilde Moberg og Eirik Langås Jørgensen er så drivende dyktige hver for seg, og så forskjellige at de utfyller hverandre hverandre godt!
Terningkast 5
Tatt av Filmen
Film! Det er noe ved selve ordet som får oss til å tenke på levende bilder. Sånt man kan oppleve på kino, tv-skjermen, pc-skjermen eller (hvis du absolutt må) telefonen. Bildene er egentlig ikke levende. Insektforskerne sier at siden fluer oppfatter mer og raskere enn mennesker, vil en flue på kino se filmen på lerretet som en serie stillbilder. Heldigvis er vi mennesker heldigvis trege nok til å se bildene som en flytende handling.
Når vi opplever noe uvanlig sterkt der ute i livet, sier vi ofte at det var «som i en film». For eksempel å være til stede ved en fødsel, det kan fedre si var «som i en film». (Til og med når de ikke har gjort opptak eller strømmet fødselen til familien og sine følgere.)
Våre oldeforeldre sa garantert ikke det. De sa ikke en gang at det var «som på radio». For dem bare var ting. Vi ser våre egne liv gjennom et lag av filmer vi har sett. Filmmediet er ikke bare vår tids myter, de er blitt en måte vi ser oss selv på.
Film virker sterkere enn andre medier fordi de inneholder alle medier, trykker på de fleste knappene og appellerer til både syn og hørsel og følelser. Desto mer spennende, syns noen av oss, å gjenskape kjente filmscener og sjangere på scenen. Uten kamera eller klipping eller digitale effekter. I Tatt av filmen forsøker vi å få dere til å se vide landskaper og store opptrinn uten noe av det der. Bare to unge, tente, filmglade skuespillere.
Av Knut Nærum
Regi: Jan Martin Johnsen
Med: Eirik Langås Jørgensen, Petter Westlund og Mads Henriksen
Produsent: Rolf Erik Nilsen og Dag 3